Giriş:
Derneğimiz Türkiye’nin değişik bölgelerinde görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcılarından müteşekkil olup, mesleğin Anayasa ve kanunlara uygun şekilde yürütülmesi ve hâkim, savcıların ekonomik, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla faaliyet yürütmektedir. Bu amaçla çeşitli projeler üretmekte ve geliştirmektedir. Ulaşabildiğimiz yaklaşık 15-20.000 civarında hâkim, savcı meslektaşımızın talepleri doğrultusunda yargıda liyakatin, kalitenin, işbirliğinin, eş güdümün, çalışma huzur ve barışının arttırılması için aşağıdaki projeyi hazırlamış bulunmaktayız. Ancak bu projenin UYAP üzerinden gerçekleştirilmesi halinde daha hızlı ve daha güvenli sonuçlar elde edilebilecektir. Adalet Bakanlığı’na sunum şeklinde aktarılması planlanan proje Adalet Bakanlığının randevu vermemesinden dolayı Cumhurbaşkanlığına gönderilmiştir.
Projenin adı:
Yargıda Liyakatin Arttırılması Projesi
Projenin amacı ve işleyiş şekli:
1-Bu proje Hâkimler ve Savcılar Derneği başkanı Mustafa Polat tarafından geliştirilmiştir. Yargıda unvanlı görevlerde bulunan meslektaşlarımızın tamamı liyakatli kişilerden oluşmaktadır. Bizim amacımız unvanlı görevde bulunan Mahkeme Başkanı, Komisyon Başkanı, Başsavcı, Daire Başkanı ve Bölge Başkanının unvansız hâkim ve savcılar hakkında sicil notu, görüş vb. gibi değerlendirmelerde bulunmasına ve bu değerlendirmelerin atama, sicil vb. işlemlerde kullanılmasına rağmen unvansız görevlerde bulunan hâkim ve savcıların, unvanlı görevlerde bulunanları değerlendirememesi nedeniyle oluşan eksikliğin giderilmesi, silahların eşitlenmesi, unvanlı görevlere atamalarda, görevden almalarda unvansız hâkim ve savcıların söz sahibi olabilmesidir.
Bilindiği üzere müfettişlerce yapılan değerlendirmeler 1-2 hafta gibi kısa bir sürede tamamlanmakta müfettişin hâkim veya savcıyla 10 dakika yüz yüze görüşmesine rağmen hâkim savcı hakkında düzenlediği hal kağıtları hâkim ve savcının atamasında ve terfisinde kullanılmaktadır. Bu kadar kısa bir sürede yapılan değerlendirmelerin sağlıklı olamayacağı kanaatindeyiz. Yine unvanlı görevlerde bulunanların unvansız görevde bulunanları değerlendirebilmesine rağmen, tersi mümkün olmadığından bu projeyi oluşturmuş bulunmaktayız.
Bu yüzden unvanlı görevlerde bulunanların uzun süre kendisiyle çalışmış hâkim ve savcılar tarafından değerlendirilmesinin hem daha sağlıklı olacağını hemde silahların eşitliği ilkesine daha uygun olacağını düşünmekteyiz. Unvanlı görevde bulunan Mahkeme Başkanı, Komisyon Başkanı, Başsavcı, Daire Başkanı ve Bölge Başkanına, bu kişilerle birlikte çalışan hâkim ve savcılar tarafından puan verilmesi ve proje sonuçlarının çeşitli kurum ve kuruluşlarla paylaşılarak bir iç denetim mekanizması oluşturulması yegane amacımızdır.
2-Proje şuan pasif haldedir. Ancak pasif haldeyken de incelenebilmektedir. Böylece proje hâkim ve savcı meslektaşlarımızın görüş ve önerileri doğrultusunda geliştirilebilecektir. Proje son halini almadan aktifleştirilmeyecektir. Aktifleştirildikten sonra projeye sadece görev başındaki hâkimler ve savcılar katılabilecektir. Bu amaçla projeye katılabilmek için ”Porsline” sistemine kayıt olduktan sonra ”…@adalet.gov.tr” uzantılı maile gelen kodla sistem üzerinden doğrulama yapılması gerekecektir. Böylece projeye sadece aktif hâkim ve savcılar katılabilecektir.
Şayet proje UYAP üzerinden gerçekleştirilirse herhangi bir doğrulama yapılmasına gerek yoktur. Çünkü UYAP’a sadece kişiye özel elektronik imza sertifikasıyla girilebilmektedir. UYAP üzerinden yapılması hem herkesin projeye katılmasına hemde daha hızlı sonuç alınmasına sebep olacaktır.
3-Bu doğrultuda bir kişinin değerlendirilebilmesi için oy veren kişinin oy verilecek kişiyle halihazırda çalışıyor olması veya en azından daha önce çalışmış olması gerekmektedir.
İlgili maddeyle unvanlı bir kişi hakkında kendisiyle daha önce hiç çalışmamış, kulaktan dolma bilgilerle oy verilebilmesinin önüne geçilmiştir. Tabi kişinin daha önce oy verdiği kişiyle çalışmış olduğu açık kaynak araştırmasıyla teyit edilecektir. Şayet proje Adalet Bakanlığı veya UYAP üzerinden hayata geçirilirse açık kaynak araştırmasına gerek bulunmayacaktır. Kurumlar kendi iç yazışmalarıyla bir kişinin daha önce oy verilen kişiyle çalışıp çalışmadığını teyit edebileceklerdir.
4-Unvanlı görevde bulunanlar kendilerine oy verememektedir.
Bu maddeyle objektiflik sağlanması amaçlanmıştır.
5-Projeye katılanların kimlikleri ve kimin kaç puan verdiği gizlidir. Sadece proje sonuçları çeşitli kurum ve kuruluşlarla paylaşılabilir. Örneğin ”A” kişisine kimin kaç puan verdiği bilgisi gizliyken, ”A” kişisine kaç puan verildiği bilgisi gizli olmayacaktır. Projeye katılanlar ”kimliklerinin açık olması”, ”gizli olması” gibi farklı tercihlerde bulunabilirler.
Projenin UYAP üzerinden hayata geçirilmesi halinde de tam gizliliğe riayet edilmelidir. Proje sayfasında (https://survey.porsline.com/s/VpfbxbT6) bulunan ilgili maddeye kişinin istemi halinde kimlik bilgilerinin HSK gibi kurumlarla paylaşılabileceği şıkkı da eklenmiştir. Ancak hâkim ve savcı meslektaşlarımız hali hazırda çalıştıkları unvanlı görevde bulunan birisini değerlendirirken kimliklerinin gizli olmasını tercih edeceklerdir.
6-Puanlamanın ortalaması alınacağından ve tek kişinin yaptığı oylamalar dikkate alınmayacağından anket sonuçlarından kimin hangi oyu verdiğinin tespiti ise mümkün değildir.
Bu madde kişinin kimliğini gizli olmasını istediği hallerde mümkündür.
7-Tek kişinin katıldığı anketin sonucu dikkate alınmayacaktır.
Böylece objektiflik sağlanması amaçlanmıştır.
8-Ankete verilen yanıtlar anket kapanana kadar değiştirilebilecektir.
9-Ankette yapılan değişiklikler İnternet sitemizden duyurulacaktır.
EK (20/04/2024):
10-Ankete katılanlar birden fazla kişi hakkında değerlendirme yapabilecektir. Ancak cevapların karışmaması için yeniden form doldurulması gerekmektedir.
EK (05/05/2024):
11-Unvanlı görevlere atamalarda mülakat yapılması.
Projeye katılanlar:
Proje derneğimizin İnternet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından duyurulacak olup, aktif olarak görev yapan hâkim ve savcılar şimdilik sadece görüş ve öneri olarak katılabilecektir. Proje nihai halini aldıktan sonra unvanlı görevdekiler için değerlendirme başlayacaktır. Değerlendirmeler şimdilik hâkim ve savcılar tarafından yapılacak olup, daha sonraki aşamalarda avukatlar, kalem personeli ve vatandaşlarda değerlendirme yapabilmeleri amacıyla sisteme entegre edilecektir.
Proje geliştiricileri:
Hâkimler ve savcılar.
Projenin hedef kitlesi:
Sosyal medya ve whatsapp gruplarıyla birlikte ulaşabildiğimiz yaklaşık olarak 15-20.000 hâkim ve savcı projenin hedef kitlesidir.
Proje soruları:
(Proje sorularına https://survey.porsline.com/s/VpfbxbT6 adresinden ulaşılabilmekte ancak proje pasif olduğundan cevap verilememektedir. Bu aşamada değiştirilmesi, düzeltilmesi veya eklenmesi istenen sorular ve cevaplar mail veya sosyal medya aracılığıyla tarafımıza iletilebilir.)
1-İsim soy isim? (Kısa metin)
2-E posta adresiniz? (Kısa metin)
3-Telefon numaranız? (Kısa metin)
4-Görev yeriniz? (Kısa metin, maksimum 1000 karakter)
5-Göreviniz? (Çoktan seçmeli)
1) Hâkim 2) Savcı
6-Siciliniz? (Kısa metin, maksimum 1000 karakter)
7-Kimin hakkında oy vermek istiyorsunuz? (Adı Soyadı nedir?) (Kısa metin, maksimum 1000 karakter)
8-Görevi nedir/neydi? (Çoktan seçmeli)
1) Komisyon Başkanı/Başkan Vekili 2) Başsavcı/Başsavcı Vekili 3) Mahkeme Başkanı/Başkan Vekili 4) Daire Başkanı/Başkan Vekili 5) Bölge Başkanı/Başkan Vekili
(Daire başkanından, bölgede görev yapan başkanlar kastedilmiştir. Onlar hakkında daire üyeleri oy kullanabilir. Bölge Başkanı hakkında ise bölge üyeleri oy kullanabilir.)
Değişiklik: 20/04/2024 tarihinde şıklara Başkan Vekili ve Başsavcı Vekili eklenmiştir.
9-Oy verdiğiniz kişiyle şuanda aktif olarak çalışıyor musunuz? (Çoktan seçmeli)
1) Halihazırda çalışıyorum 2) Daha önceki bir tarihte çalıştım
(”2” şıkkın seçilmesi halinde sistem katılımcıyı otomatik olarak ”Hangi dönem ve nerede çalıştınız?” sorusuna geçirecek, ”1” şıkkın seçilmesi halinde otomatik olarak ”Ne kadar zamandır çalışıyorsunuz/ne kadar zaman çalıştınız?” sorusuna geçirecektir.)
10-Hangi dönem ve nerede çalıştınız? (Kısa metin, maksimum 1000 karakter)
11-Ne kadar zamandır çalışıyorsunuz/ne kadar zaman çalıştınız? (Kısa metin, maksimum 1000 karakter)
Tercihe göre 6 aydan kısa süre çalışmış olanların verdiği cevaplar dikkate alınmayabilir.
12-Oy verdiğiniz kişinin birlikte çalıştığı hâkim veya savcılara karşı tutumu nasıl/nasıldı? (Çoktan seçmeli)
1) İyi/İyiydi 2) Kötü/Kötüydü 3) Çekimserim
13-Kalem personeline karşı tutumu nasıl/nasıldı? (Çoktan seçmeli)
1) İyi/İyiydi 2) Kötü/Kötüydü 3) Çekimserim
14-Vatandaşlara karşı tutumu nasıl/nasıldı? (Çoktan seçmeli)
1) İyi/İyiydi 2) Kötü/Kötüydü 3) Çekimserim
15-Bilgi düzeyi nasıl/nasıldı? (Çoktan seçmeli)
1) Yeterli/Yeterliydi 2) Yetersiz/Yetersizdi 3) Çekimserim
16-Giyim kuşamı nasıl/nasıldı? (Çoktan seçmeli)
1) İyi/İyiydi 2) Kötü/Kötüydü 3) Çekimserim
17-Mesaiye riayet eder mi/eder miydi? (Çoktan seçmeli)
1) Eder/Ederdi 2) Etmez/Etmezdi 3) Çekimserim
18-Daha üst bir göreve atanmaya layık mı? (Çoktan seçmeli)
1) Evet 2) Hayır ama mevcut görevinde kalsın 3) Hayır, mevcut görevinde de kalmasın 4) Çekimserim
19-Aşağıdaki şıklardan uygun olanını işaretleyiniz: (Çoktan seçmeli)
1) Kimlik bilgilerim, sicilim, görevim, görev yerim kısacası buraya girdiğim tüm veriler Hakimler ve Sacılar Kuruluyla (HSK), Adalet Bakanlığıyla ve Cumhurbaşkanlığıyla paylaşılabilir.
2) Kimlik bilgilerim, sicilim, görevim, görev yerim kısacası buraya girdiğim tüm veriler Cumhurbaşkanlığıyla paylaşılabilir.
3) Kimlik bilgilerim, sicilim, görevim, görev yerim kısacası buraya girdiğim tüm veriler Hakimler ve Sacılar Kuruluyla (HSK) ile paylaşılabilir.
4) Kimlik bilgilerim, sicilim, görevim, görev yerim kısacası buraya girdiğim tüm veriler Adalet Bakanlığıyla paylaşılabilir.
5) Kimlik bilgilerim, sicilim, görevim, görev yerim kısacası anket sonuçları dışında buraya girdiğim hiçbir veri hiçbir kurumla paylaşılmasın.
6) Hiçbiri
7) Diğer
UYAP üzerinden yapılması halinde bu ve aşağıdaki madde iptal edilebilir yada revize edilebilir.
20-Yukarıdaki soruda diğeri işaretlediyseniz aşağıyı doldurunuz: (Kısa metin, maksimum 1000 karakter)
21-Düşünceleriniz? (Uzun metin, maksimum 1000 karakter)
NOT: Burada yer alan sorular değiştirilebilir, silinebilir veya yeni soru eklenebilir. Güncel sorulara https://survey.porsline.com/s/VpfbxbT6 adresinden ulaşılabilir. Yapılan değişiklikler İnternet sitemizden duyurulacaktır. Ayrıca maksat unvanlı görevdekilerin değerlendirilmesi olduktan sonra proje yukarıdaki sorulara bağlı kalınmaksızın Adalet Bakanlığı tarafından farklı kriterlerle hayata geçirilebilir.
Projeyi uygulayacak kurumlar:
Proje Adalet Bakanlığı veya Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından UYAP üzerinden uygulanacaktır. Şayet bu kurumlar tarafından uygulanmazsa proje derneğimiz tarafından aktif hale getirilecek, sonuçları ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacaktır.
Projenin süresi:
Projenin süresi kararnamenin ilan edildiği tarihten bir daha ki kararnamenin hazırlanacağı tarihe kadardır. Böylece projede verilen oylar kararnamede dikkate alınabilecektir. Şayet proje UYAP üzerinden aktif hale getirilirse açık kaynak araştırması, doğrulama vb. gibi bir araştırmaya gerek olmayacağından zamandan ve emekten tasarruf edilebilir.
Projenin uygulanacağı alan:
Proje taslak olarak https://survey.porsline.com/s/VpfbxbT6 adresinde bulunmaktadır. Hâkim ve savcı meslektaşlarımızın erişebildiği proje, görüş ve önerileri doğrultusunda sürekli güncellenecektir. Dolayısıyla soruların güncel haline bu adresten ulaşılabilir.
Sonuç:
Hâkim ve savcılar arasında yaptığımız anketlerde unvanlı görevde bulunanlar hakkında unvansız görevde bulunan hâkim ve savcıların değerlendirme yapabilmesi, unvanlı görevlere atamalarda veya görevden almalarda unvansız görevde bulunan meslektaşlarımızın söz sahibi olabilmesi doğrultusunda çoğunluk görüşü oluşmuştur. Hâkim ve savcı meslektaşlarımızın çoğunluğu projeyi desteklemektedir. Proje hayata geçirilmezse derneğimiz tarafından aktif hale getirilecek, sonuçlar İnternet sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan duyurulup, kurumunuzla da paylaşılacaktır.